onsdag 31 juli 2013

Bostadsmässinspiration: Utsidor

Vi besökte ju bostadsmässan i Hyvinge förra veckan. Eftersom vi redan har gjort vårt val av hus, sökte vi mera inspiration för ytor och inredning på mässan. Vi har ju tänkt måla huset vitt, medan taket och detaljer blir mörkgråa och terassräcken mörkbruna. Samma färger hade vi tänkt på garaget. Det verkar vara ett mycket "trendigt" val just nu, det var många hus med just de färgerna. På mässan fick vi faktisk lite ny inspiration gällande garaget. Flera vita hus med mörkgråa detaljer hade garaget helt i mörkgrått, någonting vi också gillade. Det kunde faktiskt vara ett alternativ för oss, tycker vi. Vad tycker ni?
 







  

tisdag 30 juli 2013

Dagens bildskörd

Efter en hel natts regn fick vi äntligen "aluskate" på taket i förmiddags. Även om elementen borde ha varit skyddade redan innan, så känns det nu betydligt mera lugnande att veta att vi nu har skyddsduken på taket. Man kommer också att noga följa med och kontrollera så det inte kommit fukt innanför plasten på isoleringen. Om det visar sig finnas fukt, så kommer den att bytas ut. Så det känns bra. Arbetet med skyddsduken är ännu inte helt klart och anledningen till detta är att ett av paketen med virket till detta arbete visade sig innehålla fuktskadade brädor, troligen har de blivit fuktiga redan vid sågen. Dessa brädor kunde givetvis inte användas, så nu väntar killarna på leverans av ett nytt paket med brädor. De skadade brädorna kommer fort att föras bort från tomten, så de inte i misstag blir använda av någon. Att vi direkt blev informerade om detta tackar vi för!
 
Här får ni dagens bildskörd, tagna med mobilen så därför är de lite annan storlek än normala.




 


Det känns så härligt att besöka bygget. Det känns redan som vårt hemområde. Jag och lilltjejen gick på en liten promenad i området idag och jag tror absolut vi kommer att trivas där när området blir färdigt!

måndag 29 juli 2013

Husleverans

Idag var det då dags för leverans av huselementen. Sambon åkte iväg till tomten redan kring 7-tiden imorse, medan jag stannade hemma en stund till med lilltjejen. Vi kom till tomten omkring kl. halv 9 och då var redan första elementet på plats. Det gick snabbt undan och vid halv 2-tiden var alla elementen och takstolarna på plats och lyftkransbilen kunde köra iväg. Killarna som jobbade med uppbyggandet av huset fortsatte sitt jobb utan lyftkran, men hann tyvärr inte få upp "aluskate" (heter det underlagsduk på svenska?) innan de slutade för dagen. Till vårt stora förtret började det regna under eftermiddagen (och har fortsatt hela kvällen), men  vi har om och om igen blivit försäkrade om att elementen är så skyddade att de inte tar skada av regnet. De hade dessutom lagt nån extra plast ovanpå dem innan takstolarna, då de såg att det kommer att börja regna. Vi kan ju inte göra annat än att försöka tro på vad man säger i det här skedet och hoppas på att regnet upphör så fort som möjligt!
 






 
Vilken känsla det var att få se huset komma upp så snabbt! Man kan knappt fatta att det är här vi faktiskt kommer att flytta in om fem månader!

fredag 26 juli 2013

Val av spis

Idag är deadlinen för val av eldstad. Vår eldstad kommer från Uunisepät. Vår favorit hade varit klar för oss redan innan vi valde husmodell. Vi kommer att ha vattenburen jordvärme i vårt hus, så eldstaden kommer inte att spela så stor roll i uppvärmningen av huset, så vi behövde inte så stor spis. Vårt val föll på Uunisepäts värmelagrande Riekko, som vi varit förtjusta i redan länge. Vi såg några Riekkon också på bostadsmässan och fick bekräftat för oss att det fortfarande är vår spis och hur vi vill att den ska se ut. Vår spis kommer att ha vit glansig kakel, den kommer att se ut som på bilden nedan. Vi valde också att ha en slammad siporexmur bakom spisen och som tillbehör tog vi ett grillgaller. Ååh, vad jag längtar till de kalla vinterkvällarna då vi får tända eld i spisen och mysa i vårt nya hem (ja, i övrigt är vinterkvällar inget jag längtar till)!
 
Bilden är från uunisepat.fi
  

torsdag 25 juli 2013

Fyra nätter kvar

Nu är det bara fyra nätter kvar tills huselementen kommer. Det känns nästan lite overkligt att vi inom några dagar ska få se vårt hus komma upp! Takstolarna kom till tomten igår kväll. Vi var själva inte hemma, så vår lilltjej var tillsammans med sin mormor och extramoffa och tog emot takstolarna. Tack ska ni ha för det!

På vårt nya bostadsområde håller vägarbeten på för tillfället. Av någon anledning har staden bestämt sig för att börja anlägga kantstenar kring huvudvägen redan i detta skede och det har visat sig att längre fordon därför har jättesvårt att komma ut från sidovägarna. Kantstenarna blir ju så höga då det ännu inte är någon beläggning på vägarna. Att det dessutom är rätt smala vägar och brant sväng, gör ju inte saken bättre. Långtradaren som kom med våra takstolar hade problem att komma ut från vår sidoväg igår, men vi tyckte det såg ut som om man fyllt på med lite mer grus just i anslutningen idag, så vi får hoppas att det inte blir problem på måndag då huselementen kommer!
 
Anledningen till att vi själva inte var på plats igår var att vi åkte söderut för att gå på bostadsmässan i Hyvinge idag. Tack till Design Talo för biljetterna! Jag ska lägga upp några bilder från mässan när jag hinner, men just nu snurrar så många tankar omkring i skallen att jag behöver få smälta det några dagar, tror jag. Här ska ni i alla fall få ett smakprov på husen på mässan, det verkar som om vårt färgval på huset är riktigt inne just nu.
 
 
 
 

torsdag 18 juli 2013

Funderingar kring de fasta möblerna

Nästa vecka är deadlinen för att slå fast de fasta möblerna till huset. Eller egentligen är den deadlinen för oss redan imorgon, för vår Design Talo kontaktperson på Topi-keittiöt är på semester sedan några veckor tillbaka och Topis representant i Vasa som hjälpt oss planera köket och de andra fasta möblerna går på semester från imorgon.
 
Topi keittiöt är alltså vår leverantör av de fasta möblerna. I husköpet ingick alla fasta möbler, men grundutförandet är möjligast billigt. Om man vill ha nåt utöver grundutförandet, vilket jag tror de flesta nog vill, får man nog räkna med att få betala en hel del till. Topi-keittiöts utbud är helt ok och vi hade inte så stora problem att hitta vad vi ville ha (det mesta var förstås till tilläggspris). Det enda som vi (läs jag) hade lite problem med var bänkskivorna och handtagen. Allra helst skulle jag ha velat ha en bänkskiva i sten, men det ligger utanför vår budget. Till köket hittade vi en bänskiva som jag ändå gillade, men till hjälpköket/klädvårdsrummet har vi svårare att bestämma oss. Jag tänkte presentera våra funderingar. Bered er på ett ganska långt inlägg. 
 
Köket var relativt lätt att planera. Där blir det högglansiga vita skåpluckor Hohto och bänkskivan blir R289 (gråbrun sågad träyta i laminat). Skåpluckorna och bänskivan blir som på bilden nedan. Jag hade velat ha listhandtag som på bilden, men sambon var inte så förtjust i dem. Vi hade väldigt svårt att hitta några vi gillade. Nu har vi ritat in handtaget på bilden nedanför köksbilden, men vi har inte riktigt bestämt oss gällande dem. Jag skulle vilja ha möjligast osynliga handtag (men ändå inte vara helt utan handtag), men samtidigt skulle de få kännas möjligast bekväma i handen (som våra nuvarande, Tyda från Ikea). Vi har t.o.m funderat på möjligheten att ta handtagen från annat ställe, men samtidigt skulle det ju vara enklast att ta också handtagen från Topi. I köket har vi tänkt oss en glasskiva mellan övre och undre skåpen. Diskhon blir troligen Lapeteks Blancodalago 6 i Silgranit och färgen anthrazit, men lite fundersamma är vi ännu på om vi klarar oss med en diskho? Så här tar vi gärna emot erfarenheter gällande huruvida man ska ha en stor eller två mindre diskhoar. I nuvarande lägenheten har vi två hoar, en större och en mindre. Fördelen är då att man kan hälla ut t.ex. överbliven mjölk i den lilla hon, samtidigt som man har disk på gång i den andra hon. Samtidigt är ju den stora hon ändå väldigt liten och att diska stora plåtar och skärbräden skulle vara så mycket enklare.
 
 Hohto
 
Hjälpköket/klädvårdsrummet däremot hade vi lite svårare att bestämma oss för. Vi hade funderat på att ha samma skåpluckor i alla fasta möbler, men ville ändå inte ta högglansiga luckor i hjälpköket. Vi bestämde oss för att försöka hitta skåpluckor som ingick i grundutförandet. Där passade en vit helt slät och matt skåplucka, Kosketus, in. Sen fick vi ett infall att lägga andra luckor på nedre skåpen och Topi råkade ha ett visningskök där de hade vit Kosketus på övre luckorna och ljusbrun Luoto på nedre skåpen och så fick det bli för vår del också. Åtminstone i nuvarande planen. Jag är själv lite fundersam ännu gällande de nedre luckorna. Till denna kombination hade vi ännu svårare att hitta en passande bänkskiva. I nuvarande planen är skivan R715 (patinerad brons), men också den är jag osäker på. Jag tog en bild på visningsköket och en provbit av den bänkskivan som jag också lägger in. Laminaten mellan skåpen kommer inte till oss, men vi funderar faktiskt på att lägga samma laminat som bänkskivan där i hjälpköket.
 
 Kosketus
 
 Luoto, ljusbrun
 

Vi har bestämt oss för att lämna bort de fasta skåpen i sovrummen och i hallen, det kan jag berätta mer om när det är klart hur vi gör. Så då återstår bara möblerna i wc:n. Funderingar kring den tror jag att jag tar i ett skilt inlägg sen senare.
 
Eftersom vi nu måste slå fast planen på de fasta möblerna medan vår kontaktperson semestrar (det är alltså för att Design talo ska kunna göra klart sina el- och vvs-planer), så kan vi heller inte få ett pris på våra ändringar. Det känns lite som att köpa grisen i säcken, måste jag säga! Jag har fått en del prisuppgifter, men hann inte få svar på allt innan hen gick på semester. Till all lycka kan vi ännu göra mindre förändringar då kontaktpersonen kommer tillbaka i jobb, så nu är det viktigaste att vi har möblernas storlek och placering klar, sen kan vi ännu ändra luckor och bänkskivor om det så känns då vi får prisuppgifterna.
 
Nu skulle vi jättegärna ta emot kommentarer! Tips och erfarenheter? Sen när vi slutgiltigt slagit fast möblerna så får ni se lite bilder på planerna också.

Bilderna kommer från Topi-Keittiöt förutom den sista som är min egen.

fredag 12 juli 2013

Nyckeln i hand

Häromdagen fick vi ett rekommenderat brev till Posten från Kaskipuu. Vi funderade vad det kunde vara och det visade sig vara våra nycklar till huset. Huset som inte ens finns ännu. "Nyckeln i hand"- leveransen var lite snabbare än vi trodde. :) Nu gäller det bara att hålla reda på nycklarna tills vi får en dörr och ett lås att sätta dem i.
 
Bilden är lånad härifrån

onsdag 3 juli 2013

Grundarbetet är färdigt

I måndags blev grundarbetet på tomten färdigt. Vi har varit mycket nöjda med vår grävare! Nu väntar vi bara på att få sockeln gjuten. Sockeln kommer via husleverantören. Entreprenören som skall gjuta sockeln, skulle egentligen komma tidigast på fredag, men han hörde av sig och undrade om han kunde komma tidigare. Han hade varit färdig att komma redan i fredags, men grundarbetet var inte riktigt färdigt då, så istället skulle sockelgjutningen komma igång idag. Gjutformarna har stått på vår tomt i flera dagar, men åtminstone idag då sambon var till tomten efter jobbet hade inget hänt på den fronten. Men han kunde i alla fall konstatera att vi äntligen fått elen kopplad. Det krävdes en hel del telefonsamtal av sambon för att vi skulle få den kopplad i tid! Det är i alla fall ingen brådska med sockelgjutningen, vi är ju som sagt före tidtabellen som det är just nu, men vi hoppas gjutarbetet kommer igång denna vecka.
 
Lägger in några bilder som sambon knäppt de senaste dagarna. Själv har jag inte hunnit till tomten sedan i fredags. På nån av bilderna skymtar ni förresten första huset som kommit upp på området.
 
30.6.2013



1.7.2013



I fredags hade vi förresten det inledande mötet med staden. Mötet gick bra och jag tycker vi fick en hel del bra tips i samband med mötet.

Edit: Jag glömde ju att berätta den allra trevligaste nyheten! Vi fick igår bekräftat leveransdatumet för huspaketet. Det levereras ännu denna månad, närmare bestämt 29.7.2013! Kan knappt vänta!