måndag 29 april 2013

Ritningar och färgfunderingar

Oj oj, nu börjar det verkligen kännas att det är på riktigt och inte bara en dröm, vårt kommande projekt! Igår fick vi ett utkast på garagebyggnaden som vi har beställt ritningar på (det ska vi alltså bygga själva och tar inte via Design talo) och idag kom utkastet på ritningarna på huset och situationsplanen. Dessa ritningar ska vi nu visa upp för staden innan de slutgiltiga bygglovsritningarna görs upp. Nu känns det verkligen spännande!
 
I samband med att vi fick utkastet på ritningarna för garagebyggnaden, så fick vi ta oss en funderare på vad vi ska ha för färg på huset, dörrar osv. I detaljplanen är det nämnt att taket skall vara av plåt och bör vara svart eller mörkgrått. Husets färg skall vara naturnära. Vi hade redan tidigare bestämt att taket skall vara mörkgrått och också fönsterlisterna och ytterdörren är beställd i mörkgrått (färgkod RR23). Jag har hela tiden tänkt att huset skall vara vitt, medan sambon har försökt föreslå ljusgrått. Det blir väl nog så att vi planerar huset som vitt, men sen är ju frågan vilken vit nyans som passar bäst. Jag vill helst inte ha en alltför kall färg, men färgen får heller inte bryta i rött (tänk om huset skulle se  minsta rosa ut!) eller vara gräddgul. Jag hittade ett inlägg hos Valkoinen harmaja där de funderade över färgval. De har samma (åtminstone ser den liknande ut) mörkgråa färg på tak och runt fönstren som vi och deras färgval på huset ser bra ut åtminstone på bild. Så denna färgkod (F497 Paperi) kommer vi att lägga i vår bygglovsansökan. Sen så får vi ju testa det närmare när det blir dags att måla huset. Vi är heller inte helt på det klara med vilken färg vi då ska ha på staketet (som är liknande de på bilderna) kring terrassen och trappan, skall det i så fall vara mörkgrått eller vitt?

Bild från Valkoinen harmaja
 
Bild från Design talos Facebooksida
 
 

onsdag 24 april 2013

Öppen

Såja, nu öppnar jag upp bloggen så att utomstående också kan läsa den.  Bloggen kommer att vara vår egen dagbok över vårt byggprojekt. Med största delen av familjen på annan ort, så kan det vara roligt också för dem att hålla koll på vad vi sysslar med och hur vårt projekt framskrider. Allt jag skriver här är mina egna åsikter och bilderna är mina egna om jag inte nämner annat. Jag lade in Google-translator också, ifall nån har problem med det svenska språket eller annars bara vill få sig ett gott skratt, översättningarna från svenska till finska kan ju minst sagt bli lite lustiga ibland. Man får mer än gärna kommentera, alla råd och tips tas emot med glädje. Kommentoida saa myös suomeksi!

Ifall någon undrar, så har namnet på bloggen nåt att göra med stället där vi ska bygga. :)
 
Välkommen! Tervetuloa! 

måndag 22 april 2013

Val av hus

När vi väl hade fått vår tomt, kunde vi börja fundera på vilket hus vi ville ha. Vi var överens om att huset gärna skulle:
 
 - vara i ett plan,
 - ha fyra sovrum, eller egentligen tre sovrum och ett utrymme för en liten "arbetshörna",
 - ha någorlunda öppen planlösning mellan kök och vardagsrum och med den öppna spisen i mitten.
 
Sen såklart det vanliga som kök, vardagsrum, badrum med bastu och hjälpkök. Vi var också överens om att om vi nån gång ska få huset färdigt, ska det byggas som "nyckeln i hand".
 
Vi var på en hel del olika hustillverkares husvisningar och blev genast förtjusta i Design Talos Hailuoto 153 och Hailuoto 153a, men också en del andra husmodeller intresserade oss. När vi väl började planera in huset på tomten, insåg vi att den hade en hel del begränsingar. Bl.a. skulle huset byggas med gaveln mot vägen och garaget skulle vara upp mot vägen. Tomten är 1090 m2, men det byggbara området är bara 48 % av detta, vilket satte sina begränsningar på hur långt huset kunde vara. Jag kan berätta mer om tomten i ett senare skede, men den ställde i alla fall till en del problem (och vi kan inte vara säkra på att allt är löst innan vi har bygglovet i vår hand). Jag tänker inte gå desto närmare in på offerskedet, men vi var i alla fall i kontakt och fick offert från flera större husleverantörer och en lokal (som vi gärna hade valt, men deras offert gick tyvärr långt över vår budget). Till slut föll valet på Design Talo och husmodellen Hailuoto 153, i en rätt så omändrad version. Vår slutgiltiga bottenlösning är ännu inte helt klar, så den får ni se i ett senare skede. 
 
Tills dess kan ni titta på det Hailuoto 153  som fanns på bostadsmässan i Tammerfors förra sommaren (på sidan finns en video också, välj "Katso esittelyvideo", jag lyckades inte länka direkt till klippet). Vi kommer troligen att ha ingången på samma sätt som i det huset, men kök- och vardagsrumslösningen kommer att vara som i originalet, inte så öppen som i bostadsmässhuset.
 
I stil med det här kommer vårt hus att se ut, men som sagt kommer huvudingången från gaveln. Bilden är härifrån.
 
Plötsligt var slutmålet så tydligt, vi hade ett leveransdatum för huspaketet och ett inflyttningsdatum! Jag som tyckt det känts som en oövervinnerlig evighet tills vi ens kan drömma om att få flytta in, insåg plötsligt att vi faktiskt (om allt går som det ska) kan få flytta in om ca 9 månader. Detta var i början av april, det har redan gått en månad sedan dess! Vi får alltså bråttom med att hinna få allt klart för bygglovet m.m. Jaiks!
 

tisdag 16 april 2013

På väg mot drömmen

Drömmen om ett eget hus har funnits i bakhuvudet i flera år. Det hade jag ändå haft ganska klart för mig, att bygga eget det skulle vi inte göra. Vi har gått på otaliga visningar de senaste två åren, men inte hittat nåt hus som på alla sätt känts som vårt. Tanken på att bygga eget började gro och när staden lediganslog en del egnahemshustomter i ett område vi kunde tänka oss att bo i, slog vi till. Tanken på att börja bygga var nog ännu ganska skrämmande, men vi lät ödet avgöra om vi skulle börja bygga eller inte. Detta var våren 2012, men då fick vi ingen tomt. Under sommaren började det kännas allt mer okej med tanken på att börja bygga, drömmen om det egna huset var ändå så stark. När staden igen lediganslog tomter i ett nytt område vi kunde tänka oss att bo i (bara några kilometer från där vi nu bor och nära till skolan för lilltjejen) så skickade vi in ansökan. Denna gång ville ödet annorlunda och vi blev beviljade en tomt! Detta var i november 2012. Härifrån började vår resa till vårt nya hem. Inledningen på det största projektet i vårt liv. Om allt går som det ska flyttar vi in drygt ett år senare.


Välkommen att följa med oss på vår resa!